4.28.2016

Hancurnya Andalusia kerana Ratu Isabella

Pada abad ke-8 Masihi, orang Islam berjaya menubuhkan satu Empayar di Sepanyol yang mempelopori era Zaman Keemasan Tamadun Islam. Orang-orang Kristian, menerusi kajian teliti mereka, mendapati bahawa faktor utama Islam berkembang dengan pesat dan berjaya menubuhkan Empayar di Sepanyol adalah kerana ketaqwaan  kaum Muslimin. Oleh itu, orang Kristian bertindak melemahkan keimanan mereka dahulu dengan cara menyerang pemikiran dan budaya. Mereka memperkenalkan arak dan lain-lain minuman keras, rokok, muzik, tarian dan pergaulan bebas kepada generasi muda Muslim, dan memastikan semua ini tersedia secara meluas dan bebas.
Perbuatan yang dirancang dengan teliti ini membuahkan hasil yang berkesan, dan keimanan kaum Muslim di Sepanyol mulai menjadi lemah, terutama di kalangan generasi muda. Kesan jangka panjangnya adalah orang Kristian Katolik barat berjaya menakluk seluruh Sepanyol dan mengakhiri kekuasaan Islam yang telah bertahan selama lebih dari 800 tahun. 

Umat Islam diberi 3 pilihan iaitu 1) masuk agama Khatlik, 2) keluar dari Andalusia, 3) Jika tidak mahu keduanya maka umat Islam akan dibunuh dengan cara dibakar. Ribuan umat Islam telah meninggal dunia kerana dibakar dan ribuan lagi kerana kelaparan dalam perjalanan keluar dari tanah airnya. Dan raturan ribu yang lainnya terusir dan kemudian tinggal di sekitar Pantai Utara Morocco dan Tunisia (Afrika Utara) dan sebahagian di Wilayah Turki. Grenada, yang merupakan benteng terakhir umat Islam, jatuh pada 1 April 1487. Penyerahan diri tentera Islam Granada telah dilakukan oleh Sultan Muhammad XII kepada Raja Sepanyol Ferdinand dan Ratu Isabella. Kemudiannya kesemua Masjid di Grenada telah dialihkan menjadi gareja termasuk Masjid Kordoba yang megah itu yang telah di ubah menjadi Gareja Santa Maria De La Sed. Ratusan ribu buku-buku telah habis dibakar, perpustakkaan telah dimusnahkan, sehingga peradaban Islam telah hilang dari bumi Sepanyol. Dan yang tinggal sejarah hanyalah Istana Al Hambra dan Masjid Kordoba sahaja. 

1 April ini dirayakan sehingga sekarang sebagai hari "Tipu Daya April", di mana orang-orang Kristian dengan mudah berjaya menipu orang Islam sehingga jatuhnya sebuah Empayar Islam di Sepanyol yang sering kita megahkan.  Mereka menganggap bukan saja tentera Islam di Granada sebagai orang bodoh yang mudah tertipu, tetapi juga menggunapakai perkataan "bodoh"/fool itu ke atas seluruh umat Islam.

No comments:

Post a Comment